,

Płyty grzejne - porównanie kosztów eksploatacji

Obecnie stosowane płyty grzejne zasilane są niemal wyłącznie energią elektryczną i paliwem gazowym w postaci gazu ziemnego (główny składnik metan) przewodowego lub mieszaniny gazu propan-butan dostarczanego w butlach.

Płyty grzejne gazowe

Płyty grzejne gazowe są w Polsce dobrze znanym i sprawdzonym wyposażeniem gospodarstwa domowego. Dla wielu gospodyń domowych czy szefów kuchni gazowy palnik wciąż pozostaje podstawą gotowania.

Wszystkie płyty grzejne zasilane gazem mają podobną konstrukcję i są wyposażone w palniki umożliwiające spalanie paliwa gazowego. Takie urządzenia umożliwiają ogrzewanie potraw w nietypowych naczyniach, takich jak brytfanki czy tradycyjne chińskie garnki o okrągłym dnie typu WOK. Palniki gazowe umożliwiają również „opalanie” potraw (np. opalanie cebuli przed jej gotowaniem), przez co między innymi posiadają szersze zastosowanie w kuchni.

Producenci gazowych płyt grzejnych oferują coraz bezpieczniejsze urządzenia wyposażone w czujniki odcinające paliwo gazowe w przypadku nieplanowanego zagaszenia płomienia przez podmuch wiatru czy zalanie palnika. Urządzenia te są również coraz wygodniejsze w użytkowaniu dzięki zastosowaniu automatycznych zapalarek. Poza wieloma zaletami płyt grzewczych gazowych posiadają one również wady, do których zaliczamy wykorzystanie płomienia (łatwa możliwość zaprószenia ognia, np. zapalenie ręcznika kuchennego podczas ściągania garnka z palnika), wykorzystanie paliwa tworzącego z powietrzem mieszaninę wybuchową (w odpowiednich proporcjach) i emisja ubocznych produktów spalania bezpośrednio do pomieszczenia (konieczność odciągania spalin). Do wad zaliczamy również niską sprawność urządzeń w granicach 20-50% (w zależności od rodzaju, wielkości palnika i naczynia).

Sprawdż ceny płyt grzejnych na kreoCEN.pl

Płyty grzejne elektryczne

Płyty grzewcze elektryczne są obecnie najprężniej rozwijającą się gałęzią urządzeń kuchennych. Ich konstrukcje i zasady działania różnią się od siebie w zależności od wykorzystanej technologii. Najczęściej spotykane rozwiązania to płyty tradycyjne, ceramiczne i indukcyjne. Ich zaletami jest bezpieczeństwo wykorzystania, wygoda jak również wysoka sprawność wykorzystania energii (mniejsze straty w stosunku do płyt grzejnych gazowych). Do ich wad można zaliczyć wysoką cenę wykorzystywanej energii elektrycznej jak również ograniczone możliwości gotowania w nietypowych naczyniach (np. WOK).

Tradycyjne płyty elektryczne

Tego typu płyty posiadają żeliwne pola grzewcze o różnych wielkościach i mocach. Zasada ich działania polega na wykorzystaniu tradycyjnych grzałek. Do zalet tego typu płyt zalicza się łatwość wykorzystania, niska cena i niezawodność. Do wad – niska sprawność urządzenia w granicach 50–60%. Niska sprawność całkowita tradycyjnej płyty grzewczej nie wynika ze słabej sprawności grzałek (sprawność grzałek przyjmuje się 100%), a z dużych strat do otoczenia (ciepło wytwarzane przez grzałki przekazywane jest nie tylko w górę do naczynia, ale również w dół, ponadto ogrzewa powietrze przez niedokładne dopasowanie naczynia do pola grzewczego) i dużej bezwładności pojemności cieplnej/bezwładności cieplnej.

PORADNIK KUPUJĄCEGO
Najnowsze trendy w AGD

Najnowsze trendy w AGD

Rynek sprzętów gospodarstwa domowego praktycznie od początku swojego istnienia stanowi znaczącą przestrzeń dla rozwoju...›››
Wybieramy toster i opiekacz do kanapek

Wybieramy toster i opiekacz do kanapek

Chrupiące kanapki podawane na gorąco to popularne danie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jednak aby delektować się...›››
Wybór suszarki do włosów – na co zwrócić uwagę?

Wybór suszarki do włosów – na co zwrócić...

Suszarka do włosów to niezbędny artykuł w gospodarstwie domowym każdego posiadacza dłuższych włosów. Dzięki temu urządzeniu...›››
Moje produkty 0
KreoCEN.pl Poradnik AGD Płyty grzejne - porównanie kosztów eksploatacji
© kreoCEN.pl 2009 - 2019